Fake: Švédská kryptoměna za $250

Před týdnem 2.2.2019 na Facebooku běžela reklama na novou kryptoměnu: oficiální švédskou e-Krona. Stránky vedly na www.krypronexlabs.com (stránka již není funkční) společnosti Kryptonex Research Group.

 

Je třeba jednat rychle, zaregistrovat se u obchodníka a rychle nakoupit, než se to rozkřikne. Protože “Sweden’s cryptocurrency” má stejný potenciál jako Bitcoin. Stránka zobrazuje také citáty 4 respektovaných osob, které v švédskou kryptoměnu věří.

Prodej měl začít už za 5 dnů, údajně tedy 7.2.2019. Transakce rychle letí, už se „nějak“ prodává, jak ukazuje počítadlo dole na stránce. Takže jsem se zaregistroval. Jen jsem neposlal prvotní minimální investici 250 EUR.

Jasně, že je to fake.

Do 2minut mi volali na mobil uvedený v registraci. Jasný nátlak. Jako kdyby volal sám Vlk z Wall Street. Za týden z 3 telefonních čísel proběhlo 30 hovorů, naposledy v pátek 8.2.2019. Pokaždé, když jsem se snažil zjistit více detailů o investici, návratnosti apod., spojení se přerušilo, nebo mi zavolal nějaký jiný „senior-podvodník“.

Obdobná podvodná kampaň probíhala už na jaře 2018 (alert zde) a nyní běžela další vlna. Na webu švédské centrální banky Riksbank visí už od října 2018 varování proti těmto podvodům. Švédsko skutečně uvažuje o vlastní oficiální kryptoměně, ale zatím jen vyhodnocují situaci.

The Riksbank is therefore investigating whether Swedish kronor need to be made available in electronic form, the so-called e-krona. No decisions have yet been taken on issuing an e-krona.

Oficiální info zde.

FXNobels

Nervózní je také obchodník FXNobels (https://www.fxnobels.io/) se sídlem na Maltě, přes kterého mělo jít e-koruny nakupovat. Registrace proběhla hladce. Vložit minimální deposit 250 USD jde na pár kliknutí, třeba přes kartu.

 

K chybějícímu vkladu mi začaly chodit urgence. Mimochodem s „pěknou“ češtinou.

FXNobel provozují 2 firmy: Glencoe Partners LTD z Mashallových ostrovů a Cohen Group EOOD z Bulharska. Tato firma se také chlubí certifikátem.

Firma tvrdí, že má licenci od TheFinancialCommission (www.financialcommission.org). To ale není SEC. Tahle komise má webové stránky na Svatém Vincentu. Nicméně i tato komise zveřejnila 5.2.2019 upozornění na nakalé praktiky FXNobel.

Varování komise zde

 

Falešná měna, falešný obchodník… tahle se té bezhotovostní společnosti nedočkáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *