Udržíte 20min konverzaci se sexistickým robotem?

Vše kolem „VoiceFirst“ se dynamicky mění. Hlasoví asistenti, primárně Amazon Alexa na zařízení Echo, Siri od Applu a Google Assistant už nejsou hračkou pro nadšené průkopníky, ale postupně se zabydlují v domácnostech a kancelářích. V USA se minulý pátek při Black Friday vyprodávala všechna zařízení Echo Dot rychlostí 1000 prodaných kusů za sekundu!

Dnes (27.11.2018) v 10:00 středoevropského času byly v USA vyhlášeny výsledky Amazon Alexa Prize (zde). V této soutěži se o slávu a peněžní ceny ucházejí vývojové týmy, které se snaží vytvořit sociálního robota tzv. „socialbota“ na platformě Alexa. Tým ČVÚT se probojoval se svým Alquistem do finále a nakonec získal druhé místo. Stejně jako loni.

Kritériem hodnocení bylo, jak který robot udrží konverzaci po dobu 20min na obvyklá témata. Takové to přátelské klábosení. Jako že čekáte na zastávce a dáte se do řeči s neznámou osobou. Proberete počasí, filmový trhák Bohemian Rhapsody, obsah posledního dílu Rapla, nachlazení Karla Gotta, Plekancův přestup na Kladno…

Alquist to zvládá v angličtině, samozřejmě na amerických reáliích. Letos zatím žádný socialbot požadovaných 20min konverzovat nevydržel. Vítězný robot Gunrock kalifornské univerzity skončil po 9min a 59sec. Ale i 10min klábosení umělé inteligence a člověka je úžasný výsledek, u kterého by se leckterý homo sapiens zapotil. Alquist je obrovský úspěch týmu z ČVÚT. Mimochodem Alquistovi tvůrci se rozhodli nepokračovat v učení socialbota, se kterým soutěžili loni. Prostě ho smázli a začali letos nanovo. Chuť zkoušet nové věci ukazuje i interaktivní film, kde se divák přímo účastní děje. https://movies.alquistai.com/

Větší využívání hlasu s sebou přináší i nové otázky. Je lepší oslovovat asistenta jménem? Podle Briana Roemmeleho je chybějící lidské jméno jedním z handikepů Google Assistenta (zde).

Asistent nebo asistentka

Řada specialistek na umělou inteligenci (třeba Irit Sternberg zde) se již ohradila, že masivní využívání ženských jmen pro virtuální asistenty je sexistické. Mluví se o tom, že ženská jména upevňují stereotyp ženy v podřadné roli asistentky, uklízečky, knihovnice apod. Druhou stranu reprezentují názory a průzkumy, které tvrdí, že na ženské jméno a ženský hlas reagují pozitivněji muži, ženy i LGBMT.

Obrázek z průzkumu s více jak 1000 dotazovanými na preferované pohlaví virtuálního asistenta z července 2018.

A co děti?

Už delší dobu můžeme sledovat intenzivní debaty o vlivu velkého používání mobilů na rozvoj dětí. Lze najít zastánce (=technologie děti připravují na svět budoucnosti) i odpůrce (=děti prokazatelně později mluví, mají často problém navazovat sociální vztahy…). Podobné debaty se otevírají s masivním rozšiřováním chytrých reproduktorů. V Kalifornii developeři již nabízejí domy, kde je Amazon Echo nainstalován v každé místnosti (zde). Podobně např. koleje University v St.Luis vybavily 2300 reproduktory s Alexou všechny pokoje (zde). Kritici poukazují na to, že možná není úplně správné nechávat děti v pokoji s Alexou o samotě. Sice lze snadno nabýt dojmu, že je to hodná chůva, které s dítětem mluví, přečte pohádku, zazpívá, poučí. Na druhou stranu je to stále přeci jen produkt jednoho z největších obchodních řetězců, jehož primárním cílem není vyprávět pohádky, ale prodat.

Dočkáme se češtiny

A nakonec obvyklá otázka – jak to vypadá s češtinou? Alexa nyní mluví oficiálně 3 jazyky: anglicky, německy a japonsky. Siri zvládá 20 jazyků, Google Assistant do konce roku slibuje 30 jazyků. Srovnání zde. Od března 2018 Amazon Alexa pro další jazyky využívá machine learning a celosvětovou síť uživatelů. Skill Cleo se zeptá, jaký jazyk chcete Alexu naučit, a pak předříkává anglické věty a nahrává v tomto případě české odpovědi.

Takže: Češi pojďme na to! Kdo naučí Alexu slova jako Švejk, kampaň nebo prdel?

1 komentář: „Udržíte 20min konverzaci se sexistickým robotem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *