Bitcoin Futures

Od neděle 10.12.2017 se na chicagské derivátové burze CBOE obchodují futures na Bitcoin. Futures tak ukazují očekávání trhu, kam se cena v budoucnu může dostat. Dnes končily kontrakty s expirací 17.1.2018 na ceně 18530 USD. Velikost kontraktu je 1 BTC, první den se jich zobchodovalo 3867. Cena podkladového aktiva se bere z crypto burzy Gemini exchange. První den obchodování byl divoký. Dvakrát muselo být obchodování přerušeno kvůli příliš vysokému nárůstu ceny (+10%, +20%).

Uvedení futures na renomované burze je dalším drobným milníkem v bitcoinovém tažení za finančními zázraky. Prapůvodní podstatou obchodování futures je zafixování budoucí ceny. U Bitcoinu je to spíše  jen čistá spekulace.

I konkurenční chicagská burza CME už oznámila zahájení obchodování příští týden, 18.12.2018. Velikost kontratu na CME bude 5 BTC, cena podkladového aktiva se bude řídit speciálním ratem „CME CF Bitcoin Reference Rate”, který CME začala publikovat již v 14.11.2017 a který využívá ceny z 4 bitcoinových burz: Bitstamp, GDAX, itBit a Kraken.

Pro zájemce o obchodování Bitcoin futures mají jednu výhodu. Můžete prodávat, aniž byste BTC vlastnili. Trh, resp. obě burzy tak potvrzují, jak finančníci Bitcoin vnímají: je to komodita.

 

Na bitcoinové bublině se ale přiživují i další. Dnes nic nestojí prohlásit, že za služby či zboží lze platit Bitcoiny. Vzhledem k vysoce volatilní ceně s nimi nikdo platit nechce, takže PR zdarma. A pokud byste přeci jen za své služby požadovali úplatu v Bitcoinech, než zaschne barva na faktuře, už bude hodnota platby vyšší.  Renomovaná PricewaterhouseCoopers vyhlásila na konci listopadu, že za své služby přijímá platby v Bitcoinech. Zatím tedy jen hong-kongská pobočka

 

Samozřejmě za vším šílenstvím stojí obavy, že cena přeci nemůže růst do nekonečna a případný krach bude tak rychlý, že Bitcoiny ani nepůjde prodávat. Současným odhadovým 30 milionům majitelů to však nevadí. Radují se, že mají v portfoliu instrument, jehož cena od začátku roku vzrostla o 1500%.

Je to trochu nefér, že veškerou pozornost více než 1000 kryptoměn na sebe díky vývoji ceny strhává právě Bitcoin. Přitom existuje Jesuscoin  a dokonce i Marscoin, měna která má ambice stát se platidlem na Marsu.

Tak kde je ten Cimrmancoin?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *