Proč

O finanční technologie se zajímám roky. Vyzkoušel jsem si roli fintech inovátora, dodavatele i bankéře. Tenhle blog jsem začal psát pro potřebu si někde poznamenat myšlenky. Opakovaně se totiž přesvědčuji, že to, co mi před pár lety přišlo jako výborný nápad, se po nějaké době ukázalo jako slepá ulička.

Někdy to působí, jako kdyby banka byla letadlová loď a fintech plechový člun somálských pirátů poháněný párem přívěsných motorů. Jasně, člun je rychlejší, manévruje obratněji a pár šikovných chlapíků s autogenem k němu snadno přivaří kulomet nebo řadu luxusních kožených sedadel, o trendy barevném nátěru nemluvě. UX snadno a rychle.

Ale jak se na to dívají kapitáni na bankovních můstcích? I kapitán letadlové lodi by rád zažil vítr ve vlasech při rychlé jízdě na vlnách, má v hlavě i to své ALE. Ví, že miliardy od klientů vložené do trezoru atomového reaktoru v podpalubí sice pohánějí jeho loď pomalu, ale jistě.

Plechovým člunům zn. Fintech často dojde benzín, ale existuje pořád řada těch, kterým se povedlo vybudovat něco významného, objevit něco nového nebo ukázat uživatelům, že mohou dostat víc. A denně vyplouvají další a další nadšenci. Majitelé a kapitáni bank si už uvědomili, že na těch Fintechách něco je. Někdo si něco koupí, někdo něco odštěpí, někdo něco zkusí interně…Ve výsledku pak prostě všeci inovujů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *