Hotově nebo kartou? V Asii vyhrál mobil

Čím platíte, když cestujete? A je lepší karta, cash nebo mobil?

V rámci konference Money 2020 Asia konané tento týden v Singapuru organizátoři uspořádali závod, kdy se 5 dobrovolníků vydalo na cestu z Hongkongu do Singapuru, cca 2600km. Start byl 10.3.2018, cíl a vyhlášení vítězů dnes (14.3.). Na cestě však každý mohl použít jen jeden způsob placení všech výdajů. Pořadí v cíli bylo tohle:

  1. Mobile
  2. Card
  3. Cash
  4. Bitcoin
  5. Gold

A aby to nebylo tak snadné, nesměli na cestě využít přímý let. Všichni si to užívali, takže došlo i na další dopravní prostředky jako taxi, metro, vlak a dokonce i kajak. Zábava byla při ubytování, při shánění jídla atd. Nešlo jen o rychlost přepravy, ale také o sbírání preferenčních bodů za speciální úkoly. Každý závodník měl k dispozici své mentory, kteří mu pomáhali ladit strategii. Takže to nakonec není závod jednotlivců, ale týmů.

Vítěz Augustus Loi z týmu Mobile Wallet potvrdil, že pro něj největší komplikací nebylo placení, ale to, že na cestě ztratil svůj pas.

Amra platící „Card“ měla problémy hned na začátku v Hong Kongu, když zjistila, že všichni dopravci preferují hotovost. Stuart (Cash) v cíli vtipkoval, že zatímco všichni cestovatelé si stěžovali na jazykové bariéry, on mohl využít toho, že řeči peněz rozumí každý. Cestování tak bylo „super simple“. Největší komplikace: 5h mu trvalo najít operátora, který mu prodá letenku za hotovost. Amelie Arras z týmu Bitcoin chtěla zopakovat své vítězství z předchozího závodu v USA, ale v Asii se jí nedařilo. Za hlavní důvody neúspěchu označila současnou cenu Bitcoinů, tvrdší regulaci a jazykovou bariéru. Neha z týmu Gold očekávala, že zlato bude v dalších asijských státech podobně oblíbené jako doma v Indii, ale především v Číně narazila a skončila poslední.

Podobný závod se uskutečnil již v říjnu 2017, kdy závodníci cestovali z Toronta do Las Vegas během 7mi dnů. Pořadí v cíli:

  1. Bitcoin
  2. Gold
  3. Chip and Pin
  4. Contactless
  5. Cash

 

Ve dnech 4-6. června se konference Money 2020 koná v Evropě. Opět budou různě platící dobrovolníci závodit. Cestovat budou tentokrát z Istanbulu do Amsterdamu.

Na koho si vsadíte?

1 komentář: „Hotově nebo kartou? V Asii vyhrál mobil

  1. Dobrý den,

    Toto je čtenář vašeho blogu (freefintech.cz).
    Dnes jsem hledal recenzi produktu online a vaše příspěvky mě opravdu zaujaly. Opravdu jsem si užil čtení vašich blogů, zejména část o recenzích produktů.

    Snažím se zjistit, zda byste měli zájem o publikování nebo psaní příspěvků o produktech Huawei (consumer.huawei.com), jedna z nejpopulárnějších značek elektronických produktů na světě. Věřím, že tyto příspěvky obohatí vaše blogová témata a přidají hodnotu i vašim čtenářům.

    Pokud máte zájem, dejte mi vědět a já vám pošlu podrobnější informace.

    S pozdravem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *